Najčitanije Predstavljamo Urednikov izbor

Predstavljamo: Arnel Vučić

Ukoliko želite unikatan komad odjeće, ručno rađen, obogaćen detaljima u koji je utkano mnogo ljubavi i strpljenja, onda je showroom BH dizajnera Arnela Vučića pravo mjesto za vas. Svoj rad temelji isključivo na ljubavi prema ovom poslu, svojoj kreativnosti, te kvaliteti odjevnih komada koje izrađuje.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo danas Vam predstaviti još jednog vrhunskog dizajnera koji dolazi iz Bosne i Hercegovine. Njegovo ime se uglavnom veže za svečane, ručno rađene haljine koje djevojke iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona obožavaju. Ukoliko želite unikatan komad odjeće, ručno rađen, obogaćen detaljima u koji je utkano mnogo ljubavi i strpljenja, onda je showroom BH dizajnera Arnela Vučića pravo mjesto za vas. Svakom kolekcijom ovaj BH dizajner nam uvijek ponudi nešto novo, i baš u onom momentu kada definiramo njegov stil, on nas iznenadi nečim novim, ne tipičnim za njega. Svoj rad temelji isključivo na ljubavi prema ovom poslu, svojoj kreativnosti, te kvaliteti odjevnih komada koje izrađuje. O njegovim početcima, pa do toga kako ga je put odveo u visoku modu, te kolika je uopće potražnja za haute couture haljinama u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo sa mladim BH dizajnerom Arnelom Vučićem.

Ljubav prema modi se rodila u tvojoj ranoj dobi. Koliko je bilo teško odrastati u malom mjestu, a sanjati o modnom svijetu? Koliko je bilo teško od malih nogu ostavariti taj san?
S jedne strane, može biti teško ukoliko se javi nerazumijevanje okoline, i bilo je takvih momenata, ali je najbitnije da vas porodica razumije i ne sputava. S druge strane, ja sam bio toliki entuzijasta da sam vjerovao samo u ono što vidim i što sam zacrtao. Nisam se obazirao na mišljenja koja su u tom momentu bila nebitna.

Svoje prvo radno iskustvo stekao si radeći za lokalnu modnu kuću. Koliko ti je rad za njih pomogao u tvom napredovanju?
Pa jako mnogo, u ovom poslu praksa je od krucijalnog značaja. Naučite koliko je važno znati napraviti kvalitetan i dobar komad, koji ćete ponuditi klijentu. I naučite ispravno proces izrade modela, od ideje do gotovog proizvoda. Svaki dizajner koji prođe kroz industrijsku praksu, je sa sigurnošću visoko rangiran što se tiče kvalitete produkta.

Školovanje i nastavak karijere gradio si izvan Bosne i Hercegovine. Zašto si donio odluku nastaviti svoj rad u svojoj državi?
Više je bila prilika, nego odluka. Čovjek nekada jednostavno treba promjene, za mene je tada Zagreb bio dobar izbor, tako da sam se u par dana spremio i odselio u Zagreb.

IMG_0401iw

Iza imena Arnel Vučić stoje predivne, svečane haute couture haljine. Kada se rodila ideja o bavljenju visokom modom?
Istina je da svoje ime brandiram time, ali ne stoje samo hautecouture haljine, često radim sa klijentima custom made i podjednako tu bude i Ready To Wear komada.  Ideja se rodila od samog početka, ali je moj dugogodišnji problem bio izmeođu ostalog i nedostatak te “fine” prakse za uraditi jedan atelier. To su komadi koji iziskuju jako mnogo znanja, vještina, truda i nadasve vremena. Sada kad pogledam neke svoje stare kolekcije, vidim da je taj minimalizam, posljedica nedostatka vještina, i to mi jasno govori gdje sam nekad bio gdje sam sada, zato mi je izazov visoka moda i uzor francuske tehnike rada.

 

Arnel2

kvalitet ili kvantitet – kvalitet

Instagram ili Facebook – instagram

Pariz ili Milano – Pariz

more ili planina -i more i planina

Donji Vakuf ili Sarajevo – Sarajevo i Donji Vakuf

 

Naredno pitanje se nameće samo po sebi. Iz tvog iskustva koliko je teško baviti se visokom modom u Bosni i Hercegovini?
Ja mislim da je danas u Bosni i Hercegovini teško se baviti bilo čime. Tako je i sa visokom modom, iz više razloga.  Takva moda je skupa, iako postoje potencijalni klijenti, tržište je ograničeno. A druga stvar, mi nemamo događaja javnih za takvu modu. Osim Sarajevo Film Festivala, ja se ne mogu sjetiti još nekog crvenog tepiha, koji ima opravdan značaj.
A i na tom tepihu hoda i Kurta i Murta, tako da ne vidim svrhu raditi haljinu preko 20 dana i pozajmiti je nekoj curi iz mahale, koja najčeše nema zanimanje da je nosi i predstavlja dizajnera.

Slika5

Elegantne haljine, ženstvenog kroja, romantičnog izgleda su se do sada vezivale za tvoje ime. Uskoro predstavljaš novu kolekciju. Koliko je ona drugačija od prethodnih kolekcija?

Prethodna kolekcija je bila romantična, jednostavno moja osjećanja su bila takva kada smo radili tu kolekciju. Nova kolekcija je drugačija, više je sexy, osjeća se i doza drskosti, i ukoliko je uporedim sa prethodnom, potpuna je preobrazba, zato se i zove Metamorfoze. Ova kolekcija je provokativnija, boje su i dalje iz moje palete, ali nešto jači tonova, sadrži i kontrasta, i tih momenata “zadrkivanja” jer se na haljinama pojavljuju rezovi na neočekivanim mjestima. Ali je opet sve zapakovanu u jednu Arnel Vučić priču, i to mi je bitno da se prepoznaje ko je.

Koliko dugo je nastajala nova kolekcija i koja je to misao vodilja koja te okupirala prilikom izrade iste?
Izrada kolekcije je trajala dugo, i neki komadi su zaista uzeli mjesece rada (zlatna haljina izvezena perlama u cjelosti), jer je rađeno rukom sve. Zatim neki modeli su i nakon izrade doživjeli metamorfoze. A vode me razne misli koje me motivišu. 

styling_3iw

Fokusirati ćemo se na kratko na modnu scenu u Bosni i Hercegovini. Što ju, po tvom mišljenju čini, te kakvo je trenutno stanje u BH modnom svijetu?
Modna scena u Bosni i Hercegovini, ne postoji, i nikada nije zaživjela. Postoje izuzetci, ljudi koji vole i zaista rade svoj posao, ali postoji i jako velika masa onih, koji vide tu fin teren za hobi, rad kroz igru ili kako da nazovem to. Ne može se ništa ozbiljno stvoriti niti uraditi ako se ozbiljno ne uhvati raditi. Meni je žao što nemamo kvalitetnu sedmicu mode, modni magazin, dizajnerski concept ili multibrand store u zemlji. Pa jel onda griješim ako kažem da nemamo modnu scenu?

Koliko portali, modni bloggeri i nova generacija online medija može uticati na promociju modnih dizajnera i osvješćivanju javnosti o njihovom radu?
Pa ja vjerujem da portali mogu, kao mediji, mogu donijeti određene benefite, vezano za promociju, jer su današnje genercije orjentisane i žive uz Internet. A modni bloggeri, su stvar koja prolazi, ako gledamo svjetske tokove, istina je da su prije 5 godina bili povoljniji nego plaćanje silnih reklama, ali od tada su se stvari jako mnogo promjenile.

Bosna i Hercegovina je definitivno bogata talentima. Što nam to nedostaje kako bi modna scena u Bosni i Hercegovini napredovala, te bila ravnopravna modnim scenama regije?
-Ozbiljnost u radu!

Slika4.jpg

Do sada si surađivao sa mnogim modnim magazinima, koja ti je suradnja najdraža?
Drage su mi sve, smatram da odlično radim svoj posao i ne bojim se izići na crtu , ali isto tako smatram da sam antitalenat za medije i za PR, jako se rijetko pojavljivam, i zato cijenim svaku suradnju, jer se potrudim.  Ali važnije za mene je da mi funkcioniše talent za modu nego za medije, zar ne?

Možeš li nam opisati kako izgleda djevojka koja nosi haljine sa tvojim potpisom?
Mogu. Ima svoje zanimanje, dobra je u tome, može da ima i familiju, može imati 27, a može i 47, svakako da ima stila, da njeguje prirodnu ljepotu (smatram da smo svi lijepi, baš onako kako smo kreirani od prirode). Jer za ove haljine je potrebno više od samog modela koji ih nosi.

Kakvi su tvoji planovi za naredni period?
Planovi su mi odmor.

IMG_0059iw.jpg

Slika1Arnel5(1).jpg

Više informacija o radu ovog BH dizajnera potražite na njegovom Facebook ili Instagram  profilu.

Birajmo domaće, jer domaće je u modi!

0 comments on “Predstavljamo: Arnel Vučić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: