I ja nosim domaće Najčitanije Street Style Urednikov izbor

Upoznajte sve čari druge najveće države svijeta: Tour du Canada

Dva nezaboravna tjedna provedena u drugoj najvećoj državi na svijetu, sa ukupno pređenih preko 3000 km, obilazeći gradove promovirala sam i domaći dizajn. Kako to izgleda spoj dvije ljubavi- mode i putovanja, pogledajte kroz ovaj kratki putopis.

Prije svega isprike jer me nije bilo neko vrijeme. Odmor me natjerao da uživam u životu, pa nisam ni stigla raditi ništa na blogu, a nakon toga mi je laptop bio na popravci. No, sve je konačno riješeno i spremna sam za rad. Spremamo vam zanimljive stvari, stoga ostanite uz nas… Za početak vam donosim mali pregled mog godišnjeg odmora koji sam provela u Kanadi. Uživajte!


Svi volimo ljeto! Osim što sunce u nama momentalno budi pozitivnu energiju to je i sezona odmora. Ako ste apsolutni zaljubljenik u putovanja, poput mene, i ako tražite destinaciju koja će Vam pružiti dobar balans odmora, prirode, kulture i zabave, možda biste trebali razmisliti o posjeti drugoj najvećoj državi svijeta, sa (kako neki kažu) najzgodnijim premijerom- Kanadu!

Nijagarini vodopadi

Moj odmor u Kanadi je započeo slijetanjem na Toronto Pearson aerodrom, a avantura je započela prije svega posjetom jednom od najvećih prirodnih čuda- Nijagarinim vodopadima.

IMG_4441

Priroda, kao i uvijek, te ostavi bez daha. Ne možeš, a da se ne diviš toj sili koja na tako lagan i normalan način oblikuje svoj tok. Od atrakcija koje možete birati na Nijagarinim vodopadima jesu plovidba brodom do samog vodopada, ili se pak možete odlučiti istražiti vodopad sa druge strane. Mi smo izabrali ovo drugo, tako da smo se spustili u tunel koji se nalazi ispod samog Horseshoe vodopada, gdje smo ponovo imali prliku osjetiti svu snagu prirode. Naći se licem u lice sa najvećim vodopadom na svijetu, slušati tu buku koju proizvodi, istovremeno u vama budi i divljenje i strah.  Zaista nevjerojatno…

Ono što je mene osobno jako zainteresrialo jesu tzv. daredevil (osobe koje su se u bačvama spuštale niz Horseshoe vodopad). Da li ste znali da je prva osoba koja se spustila niz vodopad bila žena- Annie Edson Taylor, koja se 24.10.1901, na svoj 63-i rođendan, zajedno sa mačkom, u drvenoj bačvi spustila niz Horseshoe vodopad i preživjela! Zaista moraš biti poprilično luckast da to učiniš.

IMG_4464

Inače je regija gdje je smješten Toronto bogata prirodnim ljepotama, a okružuje ju nekoliko ogromnih jezera. Poslijepodne smo iskorištavali za posjetu neki od njih. Na jezeru Huron nalazi se itekako popularna plaža Grand Bend koaj je poznato turističko mjesto.  Odlazak na plažu nije mogao proći bez divne ljetne Lola.tees majice.

IMG_4567

Ottawa

Nakon posjete Nijagarinim vodopadima, zaputili smo se malo sjevernije. Prva stanica je bila Ottawa, ujedno i glavni grad ove prekrasne države. Administrativni centar, sa centralnim dijelom- Kanadskim parlamentom, i prelijepim dugim i čistim ulicama. Posebnu čar ima noćni izlazak u Ottawi, gdje su ulice pune mladih i veselih ljudi. Ottawa također ima veliki univerzitetski centar, pa je i to razlog što na ulicama, osim turista, možete sresti i dosta studenta.

IMG_4623

Ottawa je karakteristična po svom geografskom položaju, jer ju upravo Ottawa rijeka dijeli od druge provincije- Quebec. Stoga ukoliko ste u dijelu grada gdje se nalazi parlament, nalazite se u provinciji Ontario, no prijeđete li most, više se ne nalazite niti u Ontario-u niti u Ottawi, jer ste upravo kročili na tlo grada Gatineu, provincija Quebec.

IMG_4647

Prelijepa udobna, pamučna majica BH brenda Haad je bila moj suputnik u obilasku glavnog grada Kanade.

IMG_4625

Montreal

Nakon otkrivanja čari glavnog grada, uputili smo se u provinciju Quebec. Prva stanica je bila, kako ga zovu, moderni Europski grad- Montreal. I upravo u Montrealu možete osjetiti duh Europe, ljudi se užurbano kreću ulicama, sami centar grada je prepun visokih staklenih nebodera. No, ono što sami grad odvaja od ostalih gradova u Kanadi jeste njegov stari dio. Uske kamene ulice, mali restorani i kafiterije- baš sve podsjeća na neki stari francuski mali gradić.

IMG_4706

Ako se nalazite u provinici Quebec, obavezno, ali obavezno, i zapamtite samo u provinciji Quebec možete probati njihovo tradicionalno (i veoma popularno) jelo zvano poutine (izgovara se Putin, kao Ruski predsjednik). Ovo je zapravo obični pomfrit, ali je preko toga preliven sa smeđim sosom i onim najvažnijim- komadićima sira. Upravo se ovaj sir proizvodi jedino u provinciji Quebec i zbog toga se pravi poutine može probati jedino ovdje.

IMG_4711.JPG

Obzirom da je Quebec francuska provincija, gradom dominira i katedrala, nazvana (pogađajte) Notre- Dame Basilica.

IMG_4742

Quebec city

Naše finalno odredište u ovom kratkom, ali slatkom, proputovanju Kanadom, jeste grad koji je u potpunosti osvojio moje srce. Što zbog samog izgleda, što zbog svoje povijesti, ali i energije koja vlada ulicama grada. Glavni grad Quebec provinicije- Quebec city. Iako je bio naše poslijednje odredište, voljela bih da smo imali više vremena ostati u njemu.

IMG_4815

Ono po čemu je definitivno poznat u svijetu, jeste da je drugi najstariji grad u Sjevernoj Americi, a u njemu se nalazi najstarija ulica zvana Rue du Petite-Champlain. Ovo je jedan od najfotografičnijih mjesta u kojem sam bila- ikada! Starim gradom, osim bezbroj malih uskih kamenih ulica, prepunih trgovina, kafiterija, picerija i restorana,  dominira hotel zvan The Château Frontenac. Ovo je, kako moj vodič kaže, najfotografiraniji hotel u svijetu. Ispred samog hotela nalazi se prelijepo šetalište.

IMG_4624

Za prvi dan obilaska ovog prelijepog grada birala sam divnu dugu cvjetnu suknju BH modne kuće DraWer, koja je i na ulicama ovog grada bila itekako zapažena.

IMG_4671

Naredni dan, iako je padala kiša, nije nas dala omesti. Za ovaj kišni dan birala sam udobnu pamučnu haljinu BH brenda Funky Guerrilla, uz koju sam ukombinirala divne čarape BH brenda Gloria Line, upotpunjene sa crnim zvjezdicama. Definitivno moj omiljeni par čarapa- ikada!!!

IMG_4932

Drugi dan je bio rezerviran za duge šetnje prelijepim ulicama Quebec city-a, uživanje u svim prirodnim ljepotama koje ovaj grad posjeduje. Iako je od mog putovanja prošlo (skoro) mjesec dana, utisci su još tu. Stoga je moja preporuka, ukoliko Vas put nekada nanese u ovu prelijepu državu, svakako istražite što više možete. Kanada je država koja pruža razne mogućnosti, od prirode koja oduzima dah, do preukusne hrane, a raznolikost Kanadske kulture možete osjetiti na svakom koraku.

IMG_4934.JPG

IMG_4917

IMG_4672

IMG_4942.JPG

IMG_4892.JPG

I za kraj, kroz ovaj video Vas vodim u kratku šetnju ulicama ovog divnog grada!

Birajmo domaće, jer domaće je u modi!

0 comments on “Upoznajte sve čari druge najveće države svijeta: Tour du Canada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: