Najčitanije Predstavljamo Urednikov izbor

Predstavljamo: KALAstore

Iznimna nam je čast predstaviti mlade i talentirane kreativke koje stoje iz brenda KALAstore čije kreacije su oduševile ljubitelje mode širom Bosne i Hercegovine. Ujedno pogledajte i njihovu novu kolekciju koju čine elegantni komadi ukrašeni sa neobičnim detaljima.

BH brend kojeg Vam danas predstavljamo je novi na modnoj sceni, ali je već svojim radom i kreacijama uspio skrenuti pažnju na sebe. Kreacije KALAstore brenda su namjenjene kako mladim poslovnim damama, tako i onim starijim, koji traže neobične, moderne i elegantne odjevne komade. Iza KALAstore brenda stoje dvije Banjalučanke, sestre Suzana Nikić i Mirjana Savinović koju su svoju ljubav prema modi pretvorili u vlastiti brend. Ovaj interview je ujedno i promocija njihove fenomenalne posljednje kolekcije, čije ćete komade, sigurna sam, poželjeti u svom ormaru čim prije. Zašto su se baš odlučili uploviti u modne vode, kako izgleda njihov početak, te što misle o djelovanju na BH modnoj sceni, samo za BHFL odgovara glavna dizajnerica KALAstore brenda Suzana Nikić.

KALAstore je novi brend na BH modnoj sceni. Prije svega nam pojasnite kako ste se odlučili krenuti u ovaj projekat?

Sve je došlo spontano, iz velike ljubavi prema modi. Projekat smo započele prije neke dvije godine. Dugo smo se pripremale, istraživale tržište, skupljale informacije. Na proljeće prošle godine konačno smo počele tražiti prostor i osmišljvati enterijer koji će svojom jedinstvenošću odgovarati i stvarima koje se u njemu nalaze. Tada smo počele raditi i na dizajnu kolekcije, koja se se od decembra prošle godine našla u prodaji.

IMG_5144 copy

Tko stoji iza KALAstore brenda?

Iza KALAstore brenda stojimo sestra i ja. Ja sam odgovorna za osmišljavanje novih modela i izbor materijala, a sestra za sve ostalo. Ali prije nego što se počne sa realizacijom modela, zajedno se konsultujemo i odlučujemo o svim detaljima.

Kome su namjenjene Vaše kreacije?

Ideja čitavog projekta od početka je stvoriti modernu, interesantnu i pristupačnu odjeću. Naši proizvodi su namijenjeni stvarnim ženama koje žele da izbjegnu uniformisanost, ženama  koje žele u svojoj odjeći da se osjećaju udobno i privlačno. Imamo različite kolekcije u kojima se mogu pronaći kako mlađe tako i zrelije dame.

IMG_4778 copy

Da li ste zadovoljni interesom za Vaš rad?

Obzirom da se nalazimo na početku i da smo naš rad predstavili krajem prošle godine, i više smo nego zadovoljne. Do sada smo nailazile samo na pozitivne kritike i jako nam je drago zbog toga i to nam daje vjetar u leđa.

Koliko je izbor materijala važan kod izrade određene kreacije?

Materijal je jako bitan faktor. Ako ne i najvažniji. Ostavljaju jasan pečat u svakoj kolekciji. Mi za naše materijale, za naše kolekcije ili posebne custom made komade, idemo posvuda. Biramo najbolje, najkvalitetnije i uvijek se trudimo da ponudimo nešto drugačije i novo za našu klijentelu. Do sada su se naše kolekcije i odlikovale posebnim unikatnim materijalima, a tako namjeravamo da bude i dalje.

IMG_5107 - Copy.JPG

Ovim interview-om ujedno predstavljamo Vašu novu kolekciju. Možete li nam reći nešto više o istoj?

Nova kolekcija je podijeljena u dva dijela. Basic spring, koji je slobodan, lepršav i mladalački. Dominiraju pastelne boje i opušteni krojevi. Work to wine kolekcija, namijenjena poslovnim ženama koje hoće da izbjegnu uniformisanost na poslu, a ujedno da izgledaju sofisticirano i privlačno, te da uvijek budu spremne za aktivnosti i nakon radnog vremena. Ovo je tek prvi dio kolekcije, nešto kasnije, u maju, izlazi i drugi dio kolekcije koji će činiti haljine i time polako prelazimo u ljeto.

Da li su, po Vašem mišljenju, djevojke u BiH modno osvještene?

Modnu “svijest” kod nas, diktiraju trendovi sa društvenih mreža, koji se nerijetko ne uklapaju u realnost i kupovnu moć stanovništva, pa tako pribjegavaju kupovini kopija poznatih svjetskih marki, što je svugdje u svijetu ilegalno, samo se kod nas na sva zvona promoviše taj vid kupovine. A uz to ponuda domaćih brendova je do sada bila oskudna i jednolična tako da je izbor bio dosta sužen, pa je i to uticalo na modnu osvještenost stanovništva. Mada uvijek ima izuzetaka, i uvijek se posebno obradujemo kada vidimo ili sarađujemo sa nekima od njih.

IMG_5051 copy.jpg

Smatrate li da u BiH postoji povoljna klima za djelovanje u modnoj industriji?

Što se BiH modne scene tiče u posljednje vrijeme je nešto raznovrsnija nego prije,mada još uvijek nedovoljno. Smatram da su na neki način mladi dizajneri još uvijek ograničeni i prepušteni sami sebi. Nažalost, sama ideja i želja za rad nije dovoljna, tako da nerijetko sve i ostane samo na ideji, upravo zbog toga što vlada nepovoljna klima i nedovoljna razvijenost modne industrije kod nas.

Kakvo je po Vama stanje na BH modnoj sceni?

Jednim dijelom smo prethodnim pitanjem odgovorili na ovo. Mi imamo jako puno kvalitetnih brendova. Dosta njih se, baš poput našeg još razvija. Tako da vjerujemo da BiH modna scena ima puno toga za pružiti i pokazati i da će vremenom biti sve bolja i cijenjenija. Ne bismo sada nikoga izdvajali, ali ono što je sigurno je to da je svako od njih pružio svoj maksimum i to je ono što se treba cijeniti.

Što je po Vama osnovni nedostatak BH modne scene?

Ono što je ponajviše doprinijelo zastoju i nerazvijenosti modne industrije svakako je činjenica da su dizajneri prepušteni sami sebi, a da je potrebno puno truda i vremena da bi se ostvarili neki značajniji rezultati, a bez podrške je to jako teško. Osim toga, činjenica da svako danas želi da postane dizajner pod svaku cijenu, pa u nedostatku svojih ideja kopiraju tuđi rad, isto tako govori o stanju naše modne scene. Na taj način se umanjuje značaj i vrijednost dizajnerskog posla, i to je još jedna od negativnih situacija sa kojima se dizajneri susreću.

Koliko su društvene mreže bitne za prezentaciju rada?

Društvene mreže su jako bitne, samim tim što to predstavljaju jedan vid besplatne reklame, a danas su zaista svi uključeni i povezani preko istih. Donekle su i osnovni izvor reklamiranja i prodaje za mnoge brendove. Za naš brend su od samog početka bile osnovni vid reklame i do danas jedan od najvažnijih.

IMG_4682 copyIMG_4945 copy

IMG_4970 copy

IMG_5085 copyIMG_4856 copyIMG_5011 copyIMG_5000 copyIMG_4713 copy

Ukoliko ste i Vi, kao i ja, oduševljeni radom ovog BH brenda, sve informacije vezane za njihov rad možete potražiti putem njihove Facebook stranice ili Instagram profila, a ukoliko se nalazite u Banja Luci, onda obavezno posjetite i njihov kreativni kutak na adresi Jevrejska br. 54 (preko puta caffe Lava).

Podržimo mlade BH kreativce, birajmo domaće, jer domaće je u modi!

0 comments on “Predstavljamo: KALAstore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: